Storlirennet

Spektakulær etappe i fjellet

Det nærmer seg start på Ski Tour 2020 med stormskritt. Den fjerde worldcup-etappen fra Storlien til Meråker går i vill, vakker og vidunderlig natur.

Det blir en spektakulær start på den 38 kilometerlange skøyteetappen. Verdens beste langrennsløpere starter i bunnen av alpinbakkene på Storlien, og skal klatre seg hele veien opp mot riksgrensa. De første kilometerne er stigning i åpent fjellterreng. Hvem blir første mann og kvinne ut av EU. Ut av Sverige og inn i Norge? 20.februar krysser utøverne riksgrensen ved Skurdalsporten mellom en kløft i fjellet. På den ene siden står grensevarden, og på den andre finner vi Skurdalsporten fjellstue som ligger noen meter inn på norsk side av grensa. Her ligger også Skurdalssjøen. Mesteparten av sjøen ligger på svensk side, men fallrettigheten ligger på norsk side. Elektrisiteten som skapes gjennom vannkraft tilhører derfor Norge.

Pilegrimsled

Skurdalsporten vitner også om pilegrimers ferd over fjellet. Fra middelalderen kom europeiske pilegrimer gjennom Skurdalsporten på vei til Nidarosdomen i Trondheim. Nidarosdomen er Olav den helliges gravkrike, og i middelalderen var Niadrosdomen nordens viktigste reisemål. Olav den hellige var Norges konge fra 1015 til 1028. Han bidro sterkt til kristningen av Norge. Han døde i slaget på Stiklestad i 1030, og ble erklært som helgen. Pilegrimsreisene til Niadros startet straks etter hans død, ryktene om at kongen måtte være hellig og spredte seg raskt, også ut i Europa. Det er risset inn flere hundre kors i berget rett utenfor Skurdalsporten fjellstue som vitner om de hellige vandringene. Like før du kommer til Skurdalsporten, finner du dessuten «stenen i den grönan dal». Steinen er forbundet med profetier som sier at så lenge steinen står, så skal også jorden bestå. Faller den, er dommedag nært forestående. Når verdenseliten konkurrerer langs løypa fra Storlien til Meråker, går de på hellig og historisk grunn. Det er mange historiske spor som ligger begravet under snøen.

Miljøprofil

Den fjerde Tour-etappen går i omtrent den samme løypa som det velkjente og tradisjonelle turrennet, Storlirennet, går i hvert år. Storlirennet er et turrenn med familieprofil og årets startskudd for dette er 21.mars, én måned etter Ski Tour 2020. Også dette er et løp med lange tradisjoner. Allerede på 30-tallet tok løperne tog til start på Storlien, og tog fra Meråker stasjon hjem igjen etter målgang. For Ski Tour 2020 er toget en viktig del av tourkonseptet. Utøverne fraktes med tog fra etappene i Östersund til etappen i Åre og videre til Storlien stasjon. Deretter krysser de riksgrensa på ski i den fjerde etappen. Siste togtur går fra Meråker stasjon og inn til Trondheim for de siste to etappene i Granåsen. Den historiske Touren har bærekraftige målsetninger og hvit profil. Norges og Sveriges skiforbund satser stort med dette nybrottsarbeidet på tvers av landegrensa. Det er et gjennomgående tema at Touren skal på best mulig måte forsøke å bevare natur, kultur og miljø, bidra til styrking av sosiale verdier og skape økonomisk levedyktighet i henhold til UNWTOs bærekraftsprinsipper.

2.verdenskrig

Ikke nok med at du kan kjempe om å bli første mann og kvinne ut av EU, en spurtpris som Senterpartiet sto i bresjen for å få til, her finner du også langt mer alvorlig historie fra 2.verdenskrig. Grenselosene hjalp flyktninger over til Sverige i samme område som verdenscupløypa går. Møteplassen var Fjergen, og flyktningene kom med tog til Meråker før de ble hjulpet videre over fjellet og inni Sverige. Skiløperen Magnar Lundemo var én av dem som ivret for Storlirennet i sin storhetstid, og hans far, Martin, var en av grenselosene som hjalp folk over grensa. Storlirennet passerer Fjergen der historiene forteller om meråkerbygg som rømte fra tyskerne i sokkelesten i snøen. Nå er det meråkerkjentmannen og Magnar Lundemos sønn, Hallgeir Martin, som innehar er en av de sentrale rollene i både Ski Tour 2020 og Storlirennet. Historiene forteller også at rennet ble brukt som smuglerrute i etterkrigstiden da det var mangel på sukker i Norge. Svensk sukker ble med i ryggsekken til løperne over fjellet, og tilbake til hjembygda på norsk side av grensen. I Skitour 2020 blir sekken gjeninnført på denne etappen. Deltakerne kan nemlig bære sin egen drikke over fjellet, slik at man begrenser scootertrafikken langs løypa. Det blir riktignok en matstasjon på Fjergen, og i forbindelse med toren vil arrangøren sørge for å tråkke skiløyper fra Kopperå og opp til Fjergen dagen før rennet og renndagen.

Vill, åpen og vindfull

Naturen er storslått, men den kan også være heftig. Løypa som går i fjellet kan by på skikkelig fjellvær. Eliteløperne går såpass fort, så de tåler mer enn de som deltar på turløpet. Løyperekorden i den ordinære traséen holdes av svenskene Anders Södergren med tiden 1.15.57 og Charlotte Kallas 1.23.47. For deg som har lyst til å oppleve denne etappen under Skitour 2020 som tilskuer, er det muligheter for å komme seg ut i løypa fra flere steder. Det blir tilrettelagt for publikum i området rundt Grova, men på Storlien er du i fjellet allerede ved start. Du kan også komme deg til Fjergen på ski fra Kopperå. Vi anbefaler at du følger med på informasjonen som legges ut på tourens digitale plattformer. Det er utviklet en egen app som inneholder all informasjon du trenger, der du også kan kjøpe billetter. Den fjerde etappen i Skitour 2020 byr på åpne vidder, seige stigninger og spennende utforkjøringer. Meråkers lokale gullhåp, Emil Iversen, sier det vil være en guttedrøm som går i oppfyllelse om han vinner etappen på hjemmebane. Han har gått turrennet, Storlirennet, fra han var barn. Han har klatret til topps i turrennet og nå drømmer han om å vinne denne verdencup-etappen på hjemmebane.

Spektakulær etappe i fjellet
Lag hjemmeside for din bedrift med AFFY